Energy
Challenge
2024

Impulsa la transició energètica a la indústria musical

¿Què és
Energy Challenge?

Energy Challenge és un programa d’innovació oberta de Barcelona Music Lab que busca solucions innovadores per accelerar la transició energètica en festivals de música de Catalunya.

La convocatòria està oberta a startups de tota Europa que proposin solucions tecnològiques capaces de reduir i optimitzar el consum energètic, integrant energies renovables i sensibilitzant el públic. Energy Challenge és la teva oportunitat per col·laborar amb grans partners i portar la teva solució al següent nivell.

Els reptes
d'Energy Challenge

1

Monitorització i optimizació de l'ús de l'energia

Busquem solucions que permetin minimitzar, monitoritzar i optimitzar el consum d’energia en festivals, reduint l’ús de climatització, il·luminació i altres aspectes sense comprometre l’experiència dels assistents. Propostes que ajustin automàticament el consum segons les necessitats.

Integració
de fonts d'energia renovable

Es busquen solucions que facilitin la generació i emmagatzematge d’energia renovable en festivals. Ens interessen sistemes mòbils i autònoms d’energia solar, eòlica o cinètica, que substitueixin l’ús de generadors convencionals i s’adaptin a les necessitats temporals de l’esdeveniment.

2
1

Monitorització i optimització de l'ús de l'energia

Busquem solucions que permetin minimitzar, monitoritzar i optimitzar el consum d’energia en festivals, reduint l’ús de climatització, il·luminació i altres aspectes sense comprometre l’experiència dels assistents. Propostes que utilitzin tecnologies avançades i ajustin automàticament el consum segons les necessitats.

2

Integració de fonts d'energia renovable

Es busquen solucions que facilitin la generació i emmagatzematge d’energia renovable en festivals. Ens interessen sistemes mòbils i autònoms d’energia solar, eòlica o cinètica, que substitueixin l’ús de generadors convencionals i s’adaptin a les necessitats temporals de l’esdeveniment.

3

Sensibilització dels participants i compensació d'emissions

Es valoren propostes regeneratives que involucrin els assistents, artistes i proveïdors en la reducció d’emissions i la transició energètica. Propostes interactives que promoguin la consciència ambiental i ofereixin mecanismes per compensar la petjada de carboni generada durant el festival.


CONVOCATÒRIA TANCADA

¿Qui pot
participar?

Fase de creixement i fase avançada

Si la teva startup ja té un producte o servei escalable i busques col·laborar amb grans actors del sector, aquesta és la teva oportunitat!

Startups
europees

El repte està obert a qualsevol startup amb seu en algun país d'Europa. Tot i això, cal tenir en compte que alguns dels actes que inclou l'Energy Challenge seran presencials i tindran lloc a la ciutat de Barcelona.

Model de negoci escalable

S'espera que les startups participants tinguin un model de negoci escalable amb potencial de creixement ràpid i un rendiment significatiu de la inversió.

Compromís i dedicació

Les noves empreses acceptades han de dedicar temps i esforç considerables al programa, incloent-hi la participació en tallers, sessions de tutoria i esdeveniments de creació de xarxa.

Startups
seleccionades

Magnotherm

Magnotherm és una empresa alemanya que desenvolupa solucions de refrigeració sostenible utilitzant tecnologia d’enfredament magnètic. La seva tecnologia és un 30% més eficient que els sistemes de gas convencionals. El producte que aplica a aquesta convocatòria és POLARIS, la primera nevera magnètica per a begudes que refrigera a 5 °C sense químics nocius.

Monitorització i optimització de l’ús de l’energia

Solum

Solum ha desenvolupat un panell solar transitable que permet convertir qualsevol zona exterior en una font d’autoconsum solar innovadora. Està dissenyat per instal·lar-se en qualsevol espai exterior sense necessitat d’obres civils, facilitant així la generació d’energia verda.

Integració de fonts d’energia renovable

Greener Power Solutions

Solucions d’energia sostenible mitjançant generadors elèctrics mòbils que funcionen amb bateries. L’enfocament de Greener Power Solutions és reduir l’ús de generadors dièsel en esdeveniments, construcció i sectors industrials, oferint alternatives més netes i eficients. Utilitzen bateries intel·ligents, recolzades per un programari propi integrat a la seva flota.

Integració de fonts d’energia renovable

Pess energy

Aquesta startup es dedica al disseny i fabricació de bateries portàtils que substitueixen generadors de gas. Ofereixen solucions mòbils, fiables, innovadores i segures. Les seves powerbanks es poden recarregar amb energia solar, proporcionant autonomia energètica total.

Sensibilització dels participants i
compensació d’emissions

Liight

Liight és una plataforma que fomenta hàbits sostenibles com l’ús del transport públic, caminar o reciclar. Utilitza intel·ligència artificial, sensors mòbils i gamificació per validar accions sostenibles, calcular l’empremta de CO₂ reduïda i recompensar els usuaris amb punts bescanviables per premis. Genera dades i mapes de calor que identifiquen patrons de comportament per reduir emissions.

Sensibilització dels participants i
compensació d’emissions

Beneficis per les startups seleccionades

Participar en aquest desafiament et permetrà treballar de la mà d’alguns dels esdeveniments musicals més grans d’Espanya, com el Festival Cruïlla, Ítaca i altres partners com la Fira de Barcelona, B:SM o The Project, creant un impacte real en el sector.

Mentoratge i tallers

Mentoratge i tallers amb experts de la indústria musical i de la sostenibilitat.

Networking

Oportunitats de networking i connexions amb grans actors de la indústria d’esdeveniments.

Visibilitat i exposició

Visibilitat i exposició mediàtica, posant la teva solució al radar de stakeholders importants.

Pitch Day

Participació en un Pitch Day, on presentaràs la teva proposta davant d’un jurat d’experts per optar a desenvolupar un projecte pilot durant els esdeveniments de 2025.

Realitzar un pilot amb un partner

Possibilitat de realitzar un pilot amb algun dels partners del programa amb potencial col·laboració a llarg termini.

Estigues atent a les nostres xarxes per seguir l'actualitat dels projectes

Energy Challenge es una iniciativa impulsada per Barcelona Music Lab, amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la col·laboració d’Impact Hub Barcelona i el suport científic-industrial del centre tecnològic Eurecat i la Cátedra ENIA Siemens Energy AI Chair. Energy Sustainability for a Decarbonized Society 5.0

Els partners estratègics que participen a Energy Challenge són: Festival Cruïlla,  Ítaca, The Project i la Fira de Barcelona, B:SM.  

Dates clau

17 Octubre  |  Sol·licituds obertes

24 Novembre | Tancament de sol·licituds a les 23:59 CEST 

16 Desembre | Setmana de la selecció d'startups

13, 14, 15 Gener de 2025 | Startup week a Barcelona (presencial)

28 Gener |  Pitch Day, dia d'exposició del projecte (online)

17 Octubre

Sol·licituds obertes

24 Novembre

Tancament de les sol·licituds a les 23.59 CEST

16 Desembre

Setmana de la selecció d'startups

13, 14, 15 Gener de 2025

Startup Week a Barcelona (presencial)

28 Gener

Pitch Day, dia d'exposició del projecte (online)

Com participar

1

Consulta les bases del programa aquí.

2

Envia la teva solicitud completant el formulari a través del següent enllaç

3

¡Prepara’t per impulsar el futur de la energia en la música!

Amb el suport de
Amb la col·laboració de
Amb la participació de